پروژه همکاری مشترک با شرکت طرح توسعه نیک
تاریخ نشر : 31 اردیبهشت 1398
پیشینه و معرفی
گروه اقتصادی توسعه و ابتکار آوادیس در راستای تحقق اهداف خود مبتنی بر مفاهیم توسعه پایدار در بخش غذا با تکیه بر تولید ملی، شرکت طرح توسعه نیکسا را در سال ۱۳۹۳ پایه گذاری کرد. ماموریت نیکسا راه اندازی بزرگترین و گسترده ترین مزرعه تولید ماهی در قفس در غرب آسیا با بهره گیری از تکنولوژی روز دنیا و همکاری با شرکت های معتبر بین المللی تولید غذای سالم و توسعه اقتصادی گروه تعیین شد.
این شرکت فعالیت های خود را به ۴ فاز مختلف به شرح زیر طبقه بندی نموده است:
فاز اول:
تولید ماهی در این پروژه در آبهای خلیج همیشه فارس و با ظرفیت سالیانه ۱۰۰۰ تن در بهمن ماه ۱۳۹۴ آغاز گردید و مرحله بعد آن با افزایش ظرفیت تولید سالیانه ۳۰۰۰ تن در مهرماه ۱۳۹۵ به بهره برداری رسید. هماکنون مزرعه نیکسا مشتمل بر ۲۴ قفس، هر یک با ظرفیت ۱۲۵ تن و مجهز به سیستم تمام اتوماتیک بارج غذادهی در حال فعالیت است. بارج غذادهی شرکت نیکسا با نام “نیلسا” بزرگترین و پیشرفته ترین بارج دریایی غذادهی در غرب آسیا است.
فاز دوم:
فاز دوم مزرعه نیکسا با تکمیل بخش نرسری (تولید بچه ماهی) تا پایان سال ۱۳۹۶ و ایجاد ظرفیت تولید ۵ میلیون قطعه بچه ماهی در هر دوره، حلقه ی دیگری بر چرخه تولید خود می افزاید.
فاز سوم:
گام بعدی توسعه شرکت نیکسا، طراحی، ساخت و نصب مجهزترین مرکز فرآوری و بسته بندی ماهیان دریایی منطقه جنوب است.
فاز چهارم:
تکمیل ظرفیت تولید مزرعه دریایی در چارچوب مجوز تولید اخذ شده سالیانه ۵۰۰۰ تن چشم انداز توسعه نیکسا تا پایان سال ۱۳۹۸ خواهد بود.
سالن نرسری (تولید بچه ماهی)
پرورش آبزیان و بچه ماهی نیاز به فراهم نمودن شرایط نسبتاً کنترل شده جهت دستیابی به بالاترین راندمان و کیفیت را دارد. سالن نرسری شامل تعدادی حوضچه پرورش ماهی که از نظر مواد شیمیایی داخل آب، دما و اکسیژن آب بصورت مداوم کنترل شده و تجهیزات بسیار پیشرفته ای در این خصوص مورد نیاز است.
یکی از عوامل موثر در رشد ماهی شدت روشنایی و تعداد ساعات نورگیری می باشد. در این حوضچه ورودی آبزیان با وزن زیر یک گرم و خروجی آن ماهی های با وزن چند گرم است که نهایتاً به قفس های داخل دریا برای تکمیل رشد انتقال پیدا می کنند.
هرگونه شوک در روند رشد این ماهی ها میتواند باعث از بین رفتن کل بچه ماهی های حوضچه شود لذا کنترل عوامل موثر در این خصوص از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
نیازمندی های سیستم روشنایی
در اولین مراحل مذاکرات شرکت نیکسا با صنایع روشنایی مازینور در خصوص سیستم روشنایی نیازمندی های زیر مطرح گردید:
- قابلیت کنترل شدت روشنایی روی هر حوضچه بصورت مجزا از سایر حوضچه ها
- قابلیت کنترل گروهی چند حوضچه که بچه ماهی هایی با سن یکسان دارند.
- قابلیت تنظیم شدت روشنایی در شروع سیکل پرورش ماهی
- قابلیت کاهش یا افزایش اتوماتیک طبق زمانبندی از پیش تعریف شده در طول بازه ۱ ساعت
شروع به کار رسمی مازینور
پس از اعلام نیازمندی های اصلی، طی چندین جلسه فنی، مذاکرات متعدد و بررسی نیازمندیها با توجه به کاربری و نوع آبزیان قابل پرورش توسط بخش طراحی سیستمهای روشنایی مازینور اطلاعات اولیه جمع آوری گردید.
چالش های پیش رو
- با توجه به محل قرارگیری پروژه در جنوب کشور و چند صد متری دریا و همچنین کاربری محیط، رطوبت دائمی در فضا وجود داشت لذا نیاز به استفاده از چراغ های با درجه حفاظت بالا در برابر نفوظ رطوبت ضروری بود.
- تامین شدت روشنایی مورد نیاز بصورت دائم و مطمئن با کمترین احتمال خاموشی و کمترین نیاز به نگهداری و تعمیرات چالش دوم بود که بیانگر الزام استفاده از چراغ های با منبع نوری LED بود.
- تعداد نسبتاً زیاد چراغ ها و گروه بندی های مدنظر چالش بعدی بود که با افزایش تعداد کنترل ها و ارتباط داخلی آنها این مشکل نیز برطرف شد.
- با توجه به نیاز استفاده از تبلت یا موبایل جهت کنترل اپراتور در کل فضای سالن از یک سو و ابعاد بسیار بزرگ سالن و شرایط سخت محیطی از سوی دیگر، استفاده از اکسس پوینت و آنتن های مخصوص را در این پروژه الزام می کرد.
راهکارهای پیشنهادی
برخی راهکارهای ارائه شده در این پروژه به شرح زیر می باشد:
- پیشنهاد استفاده از چراغ سیلوکس LED که علاوه بر برطرف کردن نگرانی های ناشی از ورود رطوبت بدلیل IP66 بودن چراغ، از منابع نوری LED بهره گرفته و الزامات مربوط به افزایش قابلیت اطمینان در تولید نور دائم و کاهش نگهداری و تعمیرات را تحت پوشش قرار میداد.
- پس از طراحی با نرم افزار DIALux و شبیه سازی فضا، پیشنهاد استفاده از ۴ عدد چراغ بصورت آویز روی هر حوضچه به نحوی که شدت روشنایی تک تک یا هر مجموعه بصورت گروهی قابل کنترل باشد.
- استفاده از اکسس پوینت مناسب فضای بیرونی با آنتن تقویت شده جهت پوشش دهی کل فضای سالن برای ارتباط بیسیم اپراتور با کنترلر ها و سرورها
- پیشنهاد استفاده از پروتوکل DALI جهت به حداکثر رساندن قابلیت کنترل و سناریو پذیری و گروه بندی چراغ ها در سالن.
مستندات تصویری
در ادامه عکس هایی از مراحل ساخت سالن نرسری و تجهیز آن با چراغ ها و سیستم هوشمند ارائه می گردد:
نمونه چراغ ها و تجهیزات کنترلی استفاده شده
۱- چراغ سیلوکس با ماژول LED و درایور DALI
۲- تجهیزات کنترلی